Οι ιδιότητες του σάλιου

salioΣάλιο είναι το έκκριμα των μικρών και μεγάλων σιελογόνων αδένων και αποτελείται από 99% νερό και ο,5% οργανικά και ανόργανα συστατικά.

Το παράγει ο οργανισμός για να διευκολύνει τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία ενός ανθρώπου. Παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση μας, λόγω του ότι διατηρεί την λειτουργικής ακεραιότητα των γευστικών μας κάλυκων, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση της υγείας της στοματικής μας κοιλότητας. Αυτό γιατί δρα και ως προστατευτικός παράγων ενάντια στην τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Πέραν όμως των όσων μας αναφέρουν οι οδοντίατροι, αποτελεί και μέρος της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων εξαιτίας διάφορων παραγόντων που περιέχει!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s