Περί… “Design” ο λόγος

showroom_swarofski2

Αποτελεί  τον  πιο κακοποιημένο διακοσμητικό όρο. Ο κάθε ένας που επιλέγει ένα έπιπλο με ευθύγραμμο στυλ, απέριττη επιφάνεια ή αντί για τρία έπιπλα στο παραφορτωμένο με γυψοσανίδα σπίτι του βάζει δύο, θεωρεί ότι κάνει minimal design.

Ο μινιμαλισμός αποτελεί  μία  ολόκληρη φιλοσοφία στην τέχνη, και στην διακόσμηση, -και ας μη ξεχνάμε η διακόσμηση είναι εφαρμοσμένη τέχνη, μία τέχνη ανθρωποκεντρική-, η οποία βασίζεται στο επιχείρημα less is more. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα, μόνο τα απαραίτητα, μόνο αυτά που μου χρειάζονται πραγματικά. Η Δυτική φιλοσοφία, και ο δυτικός τρόπος ζωής μόνο αυτό δεν πρεσβεύει, και για αυτόν το λόγο μας είναι τόσο δύσκολο να σχεδιάσουμε με minimal διάθεση.

Τον πραγματικό όρο minimal στη διακόσμηση μπορούμε να τον δούμε και να τον εξερευνήσουμε κυρίως στους Ιάπωνες designers, όπως ο Τadao Andο. Η γιαπωνέζικη κουλτούρα συνδυάζει μεν το «περίτεχνο», το φορτωμένο, το βλέπουμε σε βάζα, στα παραδοσιακά τους σπίτια, αλλά και την πειθαρχία και την απολυτότητα των πολεμικών τεχνών, η οποία στο σύγχρονο γιαπωνέζικο design μετουσιώθηκε και καθόρισε το minimal.

Για εμάς τους «δυτικούς» είναι δύσκολο να μπούμε στο πνεύμα αυτής της φιλοσοφίας και επομένως συνήθως αποτυγχάνουμε στην δημιουργία minimal χώρων. Μπορούμε όμως  να επηρεαστούμε και να παράγουμε αυτό που ονομάζω «αφαιρετικά» αποτελέσματα.

Με αφαιρετική λοιπόν διάθεση σας δίνω την συμβουλή της εβδομάδας.

Aφαιρέστε από έναν τοίχο του σαλονιού σας, ότι υπάρχει επάνω του. (καθρέφτες, κάδρα, ρολόγια, ότι συμπράγκαλα έχουν συσσωρευτεί επάνω του με τα χρόνια…). Βάψτε τον με ένα χρώμα που σας αρέσει και θεωρείται ότι ταιριάζει με το σπίτι σας, αρκεί να είναι έντονο και φωτεινό.  Θα δείτε ότι θα ανανεώσετε το χώρο σας, θα αισθανθείτε καλύτερα , θα απαλλαγείτε από αντικείμενα που δε σας χρειάζονται και τζάμπα τα ξεσκονίζατε,  και παράλληλα θα έχετε κάνει την πρώτη σας αφαίρεση!

Η τέχνη της αφαίρεσης στην διακόσμηση, έχει τις προεκτάσεις της στην καθημερινότητα γιατί η τέχνη εμπνέεται από την ζωή και τον άνθρωπο.. Έτσι λοιπόν σας εύχομαι αύτη η αλλαγή στο σπίτι σας να γίνει αφορμή να αφαιρείται από την καθημερινότητα σας οτιδήποτε σας κουράζει, σας πληγώνει και σας δυσαρεστεί. Να γίνει η αφαίρεση τρόπος ζωής.

Κατερίνα Ιωαννίδου

πηγή. http://fonirodopis.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s